Hoppa till sidans innehåll

Om skytte


Kort skyttehistorik

I Sverige är skytte som sport betydligt äldre än den moderna idrottsrörelsen. Redan vid mitten av 1800-talet bildades sammanslutningar där skytteintresserade fick möjlighet att både träna tillsammans och tävla mot varandra. Emellertid är Sverige långt ifrån unikt. När OS gick första gången 1896 i Aten, fanns skytte med som en av grenarna och ute i Europa finns sammanslutningar vars anor går ända tillbaka till 1500-talet.

 

USK

Upsala Sportskytteklubb bildades 1913 och har sedan dess utbildat ungdomar och vuxna i skytte som idrott. Klubbens målsättning är att genom träning och tävling utbilda idrottsmän/kvinnor i pistolskytte samt att skapa en fin klubbkänsla med god kamrat- och idrottsanda. Idag har klubben ca 300 medlemmar och bedriver verksamhet med både pistol och luftpistol. Luftpistolverksamheten bedrivs inomhus i Bälinge och vanlig pistolverksamhet utomhus på den egna skjutbanan i Faxan, en av de bästa banorna i Sverige. Som medlem kan du utnyttja skjutbanan i Faxan i den utsträckning du själv vill under tillåten skjuttid.

 

Om skytten och skyttet

Pistolskytte är en idrott som kräver mycket av dig både som människa och idrottsutövare. Skytte ger dig mycket tillbaka i form av självkänsla och egen personlig utveckling. Du behöver ha ett starkt psyke för att bibehålla koncentration under pressade situationer och ha god disciplin för att utvecklas. Om du vill bli en bra tävlingsskytt måste du vara beredd att avsätta tid för träning minst två gånger per vecka. Det är lätt att tro att skytte bara handlar om noggrannhet och koncentration. En god allmän kondition och fysisk styrka behövs också, även om koncentrationsförmågan är av högre vikt för framgång. Pistolskytte som idrott vänder sig därför till en bredare grupp av utövare än många andra idrotter. Skyttet har fördelen att ålder och fysiska förutsättningar inte betyder så mycket jämfört med många andra sporter, utan att du kan träna och tävla på dina egna villkor under många år. Inom tävlingsverksamheten finns olika klasser som ger möjligheten att tävla mot likvärdiga deltagare. Pistolskyttet ger dig på detta sätt en mycket fin och trevlig fritidssysselsättning, från unga till gamla år.

Uppdaterad: 08 JAN 2018 22:49 Skribent: Gunnar Torstensson

 

 

Stöd eller se status för den pågående insamlingen till Cancerfonden

Lasse Rang Memorial - Serie i Magnumprecision

 Lasse Rang Memorial serie i Magnumprecision

 

 


 

 

 

Postadress:
Upsala SpSK - Skyttesport
Box 1138
75141 Uppsala

Besöksadress:
Faxan 136
75594 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info