Hoppa till sidans innehåll

Vägen till eget vapen


Skaffa eget vapen

För att utvecklas som skytt är det nödvändigt att du har egen pistol och kan träna själv vid sidan om ordinarie träning. En begagnad krutpistol kostar från ca 3.000 kr och uppåt, medan en ny kostar ca 10.000 - 20.000 kr beroende på modell. För en luftpistol är priset på begagnat ofta högre än krutvapen och startar på ca 8000 kr. Priset för en ny luftpistol är ca 11.000 - 16.000 kr. 

När du har kommit så långt i utbildningen att du vill börja träna själv och klubben anser att du uppnått de krav som klubben och samhället ställer på dig för att få inneha en egen pistol utfärdar klubben ett intyg till Polismyndigheten för licenshantering.

Förutom personlig lämplighet och avklarad utbildning fäster klubben stor vikt att du aktivt deltar i våra aktiviteter och att du hjälper till som funktionär på tävlingar eller tillför klubben annan nytta. Exemempel på detta kan vara att hjälpa till med det kontinuerliga underhållsarbetet av våra faciliteter eller att reparera målmateriel. Svenska Pistolskytteförbundet har en sammanfattning hur föreningar bör förhålla sig vid utfärdandet av aktivitetsintyg och USK använder den som stöd i sitt arbete.

Tyvärr har det tidigare hänt att klubben råkat ut för "licensjägare", d v s personer som går med i klubben endat för att få en licens för en pistol och sedan försvinner ur verksamheten. Sådana personer är självklart inte välkomna! För att hindra att sådana personer dras till klubben har styrelsen bestämt följande handlingsgång vid utfärdandet av intyget. När kraven för innehav av egen pistol är uppfyllda och den ansvarige tränaren har gett sitt godkännande, utfärdas ett intyg för en pistol kaliber .22 lr. Detta är den sort av pistol som är användbar i den form av skytte klubben bedriver. Efter att licensen är utfärdad och pistolen inköpt, kräver klubben att personen regelmässigt deltar i tränings- och tävlingsverksamheten under ytterligare ett år, innan ett intyg kan utfärdas på något annat vapen. Denna tid behövs också för vidare utbildning och träning av skjutskickligheten innan man kan anse att ett behov av någon annan pistol verkligen föreligger.


Vad kräver vi av dig som medlem?

Som medlem i klubben förväntar vi oss att du ställer upp och medverkar som funktionär vid de tävlingar vi är arrangörer för. Det är just från tävlingar vi får det kapital vi behöver för att kunna driva en verksamhet. Den inkomsten bildar grunden i vår verksamhet. I gengäld får du som funktionär tävla gratis på de inbjudningstävlingar vi anordnar. Dessutom betalar vi hälften av startavgiften för dig på tävlingar som gäller uttagningstävlingar till landslag. Som vi nämnt tidigare gör inkomsterna också att du kan utnyttja vår skjutbana i Faxan avgiftsfritt i den utsträckning du själv vill. Tavelmaterialet tillhandahåller klubben så gott som kostnadsfritt och priset du betalar för utbildningen och deltagandet i träningsgruppen är självkostnadspris.

Vill du bli medlem och skjuta för våran klubb så anmäl ditt intresse till This is a mailto link och gör en medlemsanmälan under menyn Föreningen -> Medlemsansökan.

Uppdaterad: 08 JAN 2015 10:28 Skribent: Johan Herdegård

 

 

Stöd eller se status för den pågående insamlingen till Cancerfonden

Lasse Rang Memorial - Serie i Magnumprecision

 Lasse Rang Memorial serie i Magnumprecision

 

 


 

 

 

Postadress:
Upsala SpSK - Skyttesport
Box 1138
75141 Uppsala

Besöksadress:
Faxan 136
75594 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info