Vem får intyga guldskjutning?

Juridik är läran om rättsreglernas tolkning och tillämpning. Jurister är inte alltid överens. Så här tänker jag:

Vad gäller frågan om "vem som godkänner guldskjutning" så är det reglerna i skyttehandboken som ska tolkas och tillämpas. Där kan vi i avsnitt 5.5.5.5 läsa att "För erhållande av pistolskyttemärke erfordras att skytt under kalenderår vid tränings- och/eller tävlingsskjutning, anordnad enligt av Svenska Pistolskytteförbundet fastställda bestämmelser ...". Ett viktigt ord här är "anordnad". Det betyder att träningen/tävlingen ska vara i förväg ordnad/organiserad.

Godkända serier för guldmärkesfodringarna måste därför, för att räknas som giltiga, ha skjutits i samband med en tävling (klubb, krets, nationell eller internationell), eller vid en träning organiserad av USK dvs en klubbträning. Med organiserad träning menas en träning som är uppsatt i vårt skjutprogram, skyttekalender eller som sanktionerats av tränare/styrelseledamot i förväg.

• Tränaren/styrelseledamoten bör ha planerat in klubbträningen i förväg t.ex att man kommit överens med ett antal personer att träna tillsammans viss tid. Då är det en ordnad träning, och sånt tycker vi om! Om tränaren/styrelseledamoten blir inbjuden till gemensam träning räknas träningen också som ordnad av klubben.
  • Annan duktig skytt måste få klartecken från tränare/styrelseledamot att ordna en klubbträning innan den startar. Ett telefonsamtal eller SMS räcker. Då är det också en av klubben ordnad träning, och sånt tycker vi också om! Deltagarna bör då inte enbart bestå av nära vänner eller släkt som jag ser det.

• Återkommande klubbträningar kan med fördel anmälas till klubben så lägger vi in det i vår kalender. Då är allt ordnat och klart ifall ... Det går bra med icke återkommande klubbträning med om det är viss framförhållning och inte 5 minuter före skjutningen. Meddelas då till medlemsservice This is a mailto link .

Ansvarig vid organiserad träning eller tävling är skjutledaren som då är den person som ska intyga "guldskjutning". Resultaten registreras och meddelas styrelsen, lämpligen till This is a mailto link .

Uppdaterad: 17 OKT 2022 22:55 Skribent: Anders Hammarstedt

Stöd eller se status för den pågående insamlingen till Cancerfonden

Lasse Rang Memorial - Serie i Magnumprecision

Lasse Rang Memorial serie i Magnumprecision